10 december 2011

Mitt käraste julpynt

Mitt käraste julpynt är en stor tomte ca 90cm hög som min gammelmormor köpte åt min mormor när hon föddes 1916.  Tomten har vandrat till äldsta dottern i 4 generationer och den är nu min att vårda och älska!

Tomten har dessutom en viktig uppgift. På julaftons morgon har han varsin "gottekorg" i händerna, en till varje barn. Jag och min lillasyster fick alltid varsin korg. Precis som min mamma och moster fick före oss. Och mormor med syskon före dem.

När min lillasyster gick bort för tre år sedan fick istället min make en gottekorg av tomten (min mamma ordnar fortfarande med korgarna varje jul)

Tomten betyder mycket för oss, för hela familjen i många generationer. Så han har hedersplatsen under granen tillsammans med den stora ståtliga halmbocken som min mamma fick sin första jul. Även den har jag fått att vårda. Dessa två ÄR julen för mig :-)

Vilket julpynt är din favorit?

5 kommentarer:

 1. Vilken underbar tradition, önskar jag hade något så värdefullt i mitt hjärta till jul, fast jag har ju massa minnen är klart.
  Ha de gott, kram Ing-Britt

  SvaraRadera
 2. Spännande att få se bild på tomten framöver;)
  Jag har också en sådan som en farbror gjord åt vår familj när jag var sju år och vår storebror omkommit i en bilolycka. Extra kärt minne därav.
  Kram ulla

  SvaraRadera
 3. Kan det kanske bjus på en bild?
  Gooo jul!
  /Frk E

  SvaraRadera
 4. Önskar dig och din man en riktigt God Jul.
  Julkramar Ing-Britt

  SvaraRadera
 5. Hoppas att allt är bra med dig!
  Önskar dig en riktigt
  ♥ GOD JUL ♥
  Kram Ullis

  SvaraRadera