2 mars 2011

MER Garderobstips

I efterdyningarna av alla klädförvaringar som visades i Fabrikens Tisdagstema igår...

TACK för era rara kommentarer om vår garderobsvägg :-)

Hur ser din garderob ut? Ser den ut som lyxgarderoben jag visade nyligen? Eller är den mer ordinär men massor av för lite plats? I mitt yrke som inredare träffar jag ofta ofta på personer med detta eviga bekymmer: En rörig garderob. Låt mig hjälpa dig skapa ordning!

Är garderoben Mini, midi eller maxi?

Ok,  du vet vad du skall köpa, spara och slänga — nu är det dags att skapa ordning och reda! Här är tipsen som funkar för stora garderoben såväl som på pytteyta.

MINI: Liten garderob

»Rensa och ge bort
»Investera i multifunktioner
»Satsa på enhetliga detaljer
Här gäller det att tänka smart. Och att inte vara blödig! Ge bort plagg som du inte använder så ofta och försök hitta alternativ förvaring för plagg som det inte är säsong för. Kanske har du tillgång till vinds- eller källarförråd? Eller plats för rullådor under sängen?
Jag älskar ordning och reda. Mitt bästa tips för minigarderoben är att köpa enhetliga galgar och skolådor.
Det skapar ett lugnt intryck.
Problem: Har galgarna fel färg? Måla om dom! Är lådorna billig, bra men fula? Tapetsera dem :-)
En annan bra idé är att satsa på förvaringslösningar som går att dra ut. Funktioner som gör att du kan hänga både långa och kort plagg på en och samma klädstång är också bra och sparar mycket plats.
Låda med fack, ”Skubb”, Ikea. 69 kr. Diverse hängare, Åhléns. 59/70/35 kr. Låda ”Deco” från Curver/Rusta. 69 kr. Tygförvaring, Granit. 249 kr.

MIDI: Mellanstor garderob

»Skapa överblick
»Sortera efter färg
»Satsa på skoförvaring
Har du en vanlig Svensson-garderob? Så bra, då får du plats med skor också!
Det finns garderobslösningar (hos IKEA) där man kan dra ut och få överblick över sexton par skor. Det funkar bra i botten av garderoben.
Även här är enhetliga lösningar det bästa. Du kan också unna dig att sortera plaggen efter färg, vilket förstärker känslan av en välorganiserad garderob.
Har du lådor i garderoben är det fiffigt att investera i löstagbara fack, som ger dig överblick över strumpor, underkläder och annat.

Skobox, 4-pack, Bosign.se. 225 kr. Presentboxar, Granit. 299 kr/set. Galge, ”Lycka”, set om tre, Ikea. 69 kr. Lådor, set om två, Housedoctor.dk. 199 kr. 

MAXI: Walk-in-closet

»Strukturera
»Färgkoordinera
»Ta ut svängarna

Tänk så härligt att kunna unna sig mjuka mattor, en soft belysning och en skön fåtölj i klädkammaren. Och varför inte en spegel så att man inte har för långt mellan klädbytena. Men ett stort utrymme kräver också struktur.
Färgkoordinera dina plagg och sortera dem under kate­gorierna vardag, fest och andra aktiviteter. Förvara toppar för sig, liksom byxor och kjolar.
Och vilken dröm med en skoför­varing där du sätter bilder på skorna som finns inne i lådan.

 Vilka är MINA bästa tips för garderoben?
—Ta god tid på dig när du planerar och att se till att ha en bra belysning så att du ser vad du har i garderoben. Satsa också på bra lådsystem med små fack i och försök att bygga förvaring på höjden om du har ont om plats. Har du utrymme i sovrummet är det fint med en ställning där du hänger fram dina ”finkläder”. Använd outnyttjat utrymme under sängen, i ett av mina program byggde vi förvaring av fläktskåp.
— Glöm inte att göra en rejäl utrensning på våren och hösten och skänk bort det du inte vill ha.

Med dessa tips märker du snabbt att ordningen är lättare ATT HÅLLA!  Nog så viktigt, för inte vill man rensa ut garderoben igen  varje vecka...
Och faktiskt så fungerar det att ha välorganiserade garderober. Det har vi i hela vårt hem nu och det fungerar perfekt för oss alla inkl Maken, gäster och småfolk. Alla hittar snabbt och enkelt och kan lägga till baka lika fint :-) Skööööönt :-)

3 kommentarer:

 1. Det var en hel del användbara tips där, men du, vad sjutton gör man om man har svårt med att göra sig av med gamla favoriter som inte används längre? Det klarar jag bara inte, utan de ligger där och påminner mig om vad härliga de var en gång i tiden:))
  Ha en bra dag!
  Camilla

  SvaraRadera
 2. Hej Helena!
  Vad många fina inlägg jag missat hos dig nu när jag haft blogglov....

  Många fina tips du bjuder oss på!
  Kraam Therese

  SvaraRadera
 3. Hej, tack så jätte mycket för infon som du skickade till mig. Å om/när du kommer till Riga så vore det jätte kul om du hör av dig. Annika

  SvaraRadera