14 mars 2011

Orkideér - välja rätt planta

När man går där bland orkideerna drabbas man lätt av ett köpsug :-)

Så jag bjuder på några enkla regler att komma ihåg för att komma hem med en planta (eller fler) som man kan njuta av många år framöver:-)

Sex tips om orkidéer


1 Välj rätt. 
Köp plantor som är kraftiga och har fräscha knoppar, blad och rötter. Välj plantor som har många blomstänglar. Köp inte plantor som står
i dragiga, mörka lokaler, i gassande solsken eller nära fruktdisken. Frukt avger etylengas som skadar blommorna.

2 Låt torka.
Tänk på att övervattning är det främsta hotet mot orkidéerna. De allra flesta vill torka upp mellan vattningarna. Gör ett större hål i krukbottnen så du kan känna efter om orkidékomposten är torr.
3 Sänk ner
Sänk ner krukan några minuter i en hink med vatten och var noga med att allt överskottsvatten får rinna av innan du ställer tillbaka den i ytterkrukan. Detta fungerar bra om plantorna är friska så man inte sprider skadedjur mellan friska och smittade plantor.

4 På fat.
Om din orkidé kräver högre luftfuktighet kan du ställa krukorna på fat med vatten och småsten. Själva krukan ska inte stå i vatten.

5 Plantera om.
Orkidéer behöver inte planteras om varje år. Vart tredje eller vart fjärde brukar vara lagom. Plantera om när tillväxtfasen just har börjat. Oftast är det på senvåren. Rötterna har gröna toppar under tillväxtfasen.

6 Läs mer.
Sensuella orkidéer, Peter Göttfert, Anders Wigh, Ica-bokförlag, 2004.
Så lyckas du med orkidéer, Ralf Efraimsson, Semic, 2005.
Orkidéer – en förälskelse, Anders Kjaer, W&W, 2007.

Lycka till din orkidéplanta!

2 kommentarer:

  1. Ja visst är orkideér underbara!! Jag har väldigt svårt att låta bli att köpa alldeles för många. Annika

    SvaraRadera
  2. Här har vi orkideér i varenda fönster. Gubben min är lite halvtokig i dessa blommor. Men visst jag håller med om att det är en ljuvligt vacker blomma när den blommar. Tittar man närmare på blommorna så är en del helt fantastiska oxå.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera