26 januari 2011

Orkidébäbis

Jag älskar orkideér :-) Det är min absoluta favoritblomma - inomhus. Jag har ca 50 orkidéplantor i olika sorter. Jag är även aktiv i Ösos, Östsvenska Orkidéklubben :-)

Se bara på dessa ljuvliga Phalaenopsis i vitt och rosa.Ibland får man en härlig överraskning av Phalaenopsis-plantorna: 
De växer fram en Keikis, en bäbisplanta!

KEIKIS
När det växer ut en planta på din stängel så kallas det keikis. Det betyder barn på Hawaiianska. Orsaken till att det bildas en keikis kan vara att vissa arter och hybrider gärna producerar flera plantor på detta vis.  altDet kan också vara ett tecken på att moderplantan mår dåligt och försöker att få en avkomma innan den dör. Det finns också vissa släkten som önskar växa lite svalare och när de odlas för varmt så bildas det en kekis.

När kekisen har fått ett par blad och ett par rötter som är ca 3-4 cm långa så är det dags att plantera den. Det som behövs för plantering är en genomskinlig plastkruka som är ca 8,5 cm samt enbart levande Sphagnum (vitmossa). Börja med att nypa av plantan från stängeln och tag Sphagnum runt om rötterna, de gröna topparna på Sphagnumen skall var uppåt. Sedan stoppar du ner den i krukan. Låt den torka upp lite lätt mellan vattningarna och ställ den under vintermånaderna så ljust som möjligt och när vårsolen kommer så undviker du den brännande solen. Här i skall den växa tills det blir riktigt trångt och då lyfter du ur den ur krukan och har Sphagnum kvar runt rötterna. Placera den i en större genomskinlig plastkruka som är 12 cm, fyll på med vanlig orkidékompost tills plantan sitter stadigt i krukan. Det kan ibland ta lite tid att få din lilla keikis att blomma men ha tålamod. När man minst anar det så händer det. Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Va roligt att det kommer skott på din orkidé.. eller.. inte så roligt om det betyder att den stora blomman dör iofs. Tack för planteringskursen. jag har några stycken som borde planteras om, rötterna står hej vilt rakt upp ur krukan men jag har inte vågat mej på det. Får göra ett försök :)

    SvaraRadera
  2. Vilka fina råd!

    Jag har en kekis på en av mina orkidéer och visste inte riktigt vad jag skulle göra med den.
    Tack!

    SvaraRadera